Şase luni de mandat in Parlamentul European
1. REGI (Comisia de Dezvoltare Regională):
Obiectivele mele au constat în:
- sprijinirea actorilor locali din România în creşterea capacităţii administrative de a gestiona politicile de coeziune (realizarea ghidului pentru actorii locali)aducerea
- peagenda publică şi politică a dezbaterilor privind reforma administraţiei publice şi a reformei regionale;
- participarea ca membru al Parlamentului European şi ca reprezentant al României la dezbaterea europeană privind noua politică de coeziune.
Martie
- Două amendamente au fost depuse în Comisia TRAN la Raportul „O politică maritimă integrată pentru Uniunea Europeană”. O opinie cu acelaşi nume a fost adoptata în REGI.
- Are loc o discuţie referitoare la opinia Garcia Perez „Lipsa de apă şi seceta” în contextul amendamentelor prezentate de către mine.
Aprilie
- 11 aprilie – lansarea ghidului în materie de dezvoltare regională pentru aleşii locali: „Actorii locali din România şi rolul lor în politica de coeziune teritorială a UE”.
- 24 aprilie – Sunt numit Shadow Rapporteur în dosarul “Guvernare şi parteneriat la nivel naţional şi regional, pe bază de proiecte în domeniul politicii regionale”.
Mai
- 12 mai – Particip la discuţia din ciclul de dezbateri „Politicile României”, lansat de Institutul European din România în anul 2008.
- Sunt adoptate cele 6 amendamente depuse de către mine la Raportul privind „Rezolvarea problemei deficitului de apă şi a secetei în Uniunea Europeană”.
- A fost adoptat amendamentul depus la opinia Comisiei REGI privind „Rolul şi responsabilităţile Parlamentului European în implementarea Tratatului de la Lisabona”. Acest amendament subliniază necesitatea definirii de către Comisie şi Consiliu a obiectivelor politicii de coeziune teritorială şi a indicatorilor, metodologiei, implicaţiilor bugetare şi a instrumentelor ce vor fi folosite în viitor pentru determinarea acestei politici.
- 10 amendamente au fost adoptate la raportul europarlamentarului Gabor Harangozó cu privire la „Impactul politicii de coeziune asupra integrării comunităţilor si a grupurilor vulnerabile”.
Iunie
- Dezbatere pe tema viitorului raport „Guvernare şi parteneriat la nivel naţional şi regional, pe bază de proiecte în domeniul politicii regionale”, la care sunt raportor virtual.
Iulie
- Întâlnire cu ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, Laszlo Borbely care a prezentat politica de dezvoltare regională şi absorbţia fondurilor structurale în România.
- Propun 14 amendamente la Raportul „Guvernare şi parteneriat la nivel naţional şi regional, pe bază de proiecte în domeniul politicii regionale”.
- Se încheie perioada de înscriere la concursul de eseuri pe tema „Creşterea capacităţii de accesare a fondurilor europene de către o comunitate locală rurală sau dintr-un oraş cu număr mic de locuitori”. În urma acestui concurs 4 studenţi vor avea ocazia să viziteze Instituţiile Uniunii Europene din Bruxelles.
2. PETI (Comisia de Petiţii):
- Obiectivul meu l-a constituit sprijinirea demersului petiţiei împotriva taxei auto, fapt care s-a concretizat în cel mai rapid traseu de la depunerea petiţiei la discutarea ei, măsurile administrative ce au fost luate şi restituirea banilor.
Ianuarie
În cadrul reuniunii Comisiei pentru Petiţii, am solicitat o decizie strictă din partea Comisiei Europene care să pună stop imediat perceperii taxei de primă înmatriculare.
Februarie
- Lansarea site-ului www.petitiipe.ro prin care se oferă informaţii şi se asistă orice cetăţean al României în probleme ce îl privesc şi faţă de care Comisia de Petiţii a Parlamentului European îi poate oferi o soluţie. Site-ul a fost apreciat ca fiind unul dintre cele mai bune mijloace de informare din Parlamentul European.
- Ca urmare a demersurilor întreprinse de către mine s-a convenit ca pe 26 februarie, delegaţia Automobil Clubul Roman şi Realitatea Media să prezinte oficial petiţia cu peste 120.000 de semnături împotriva taxei de primă înmatriculare.
Martie
- Am fost numit Shadow Rapporteur pentru Raportul anual al Comisiei pe 2007.
Mai
- Întâlnire cu Comisarul European Laszlo Kovacs. Discuţiile au fost consacrate taxei de primă înmatriculare şi procedurii de infringement lansate de către Comisia Europeană.
- 7 amendamente, din cele 9 depuse de către mine la Raportul privind „Impactul asupra mediului al viitoarei conducte de gaze din Marea Baltică, conductă care urmează să lege Rusia şi Germania”, au fost adoptate în Comisia PETI.
Iunie
- Comisia de Petiţii a Parlamentului European a discutat petiţia împotriva taxei de primă înmatriculare din România.
- Are loc prima vizită la Bucureşti a unei delegaţii PETI. Au loc întâlniri între membrii delegaţiei şi petiţionarii taxei de primă înmatriculare. De asemenea, delegaţia Comisiei de Petiţii s-a deplasat la Braşov.
Iulie
- În calitatea de Shadow Rapporteur am depus 14 amendamente la Raportul Hammerstein privind Deliberările Comisiei de Petiţii pe 2007.
- 14 amendamente au fost depuse de către mine la Raportul pe 2007 ale activităţilor PETI. O întâlnire a avut loc pe 15 iulie 2008 cu Raportorul şi ceilalţi Raportori virtuali. Raportul şi amendamentele vor fi votate în Septembrie.
3. Delegaţia pentru relaţiile cu ţările din Sud-Estul Europei:
Februarie
- Am intervenit în dezbaterea privind independenţa Kosovo şi Raportul Csaba.
Mai
- Are loc întâlnirea cu Domnul Borenovic, din Bosnia Herzegovina.
- Declaraţia Comună a Parlamentului European şi a Parlamentului Kosovar privind Kosovo a fost votată. Am depus trei amendamente.
- Participare cu ocazia a celei de a 40-a comemorări a Primăverii de la Praga, la conferinţa „Rolul stângii democratice – lecţii pentru o dezbatere europeană”, organizată în capitala Cehiei, de Grupul Socialist din Parlamentul European şi de Partidul social-democrat ceh.
- Participare la Conferinţa organizată de Adrian Severin „1968 – Primăvara de la Praga: România, o voce distinctă în cadrul blocului”.
Iunie
- Participare la a 15-a întâlnire inter-parlamentară între Albania şi Parlamentul European. Ca vorbitor principal, am atras atenţia asupra eşecului în respectarea criteriilor de la Copenhaga privind democraţia, statul de drept şi drepturile omului, ce pot duce la instabilitate şi pot dăuna întregii regiuni a Balcanilor de Vest. Totodata, am atras atenţia că funcţionarea justiţiei are nevoie de sprijinul bipartizan majoritate-opoziţie, iar acest fapt trebuie să rămână o prioritate în zonă.
- Are loc conferinţa privind Politica de vecinătate europeană cu ţările din Est. O Declaraţie Comună pe Moldova a fost adoptată în cadrul acestei conferinţe la care am depus 3 amendamente.
4. Comisia pentru cultură şi educaţie:
Martie
- Întâlnire cu coordonatoarea socialistă a Comisiei de Cultură şi Educaţie, doamna Christa Prets, pentru a discuta despre o eventuală implicare a mea în această Comisie.
Aprilie
- Discuţie referitoare la amendamentele prezentate de către mine la Raportul doamnei Mikko, „Concentrarea şi pluralismul mijloacelor de informare în masă în Uniunea Europeană” şi la Raportul doamnei Resetarits, „Măsurile de sprijinire a mijloacelor alternative de informare în Europa pentru asigurarea unui cadru mediatic pluralist şi a diversităţii culturale”.
Mai
- Un pachet de amendamente depuse la Rapoartele: „Îmbunătăţirea calităţii pregătirii cadrelor didactice” al Raportoarei Maria Badia I Cutchet şi la Raportul „Procesul de la Bologna şi mobilitatea studenţilor” al Raportoarei Doris Pack.
- Întâlnire bilaterală între mine şi Marianne Mikko pentru a discuta Amendamentele de compromis la Raportul privind „Concentrarea şi pluralismul mijloacelor de informare în masă în Uniunea Europeană”.
Iunie
- Au fost votate amendamente la două Rapoarte:
- Raportul doamnei Resetarits privind „Măsurile de sprijinire a mijloacelor alternative de informare în Europa pentru asigurarea unui cadru mediatic pluralist şi a diversităţii culturale”: 9 amendamente din 14 depuse de către mine au fost adoptate în Comisie.
- Raportul doamnei Mikko privind „Concentrarea şi pluralismul mijloacelor de informarea în masă”: 2 amendamente din 6 depuse de către mine au fost adoptate în Comisie.
- Alte două Rapoarte importante, împreuna cu amendamentele depuse de mine, au fost votate:
- Raportul doamnei Maria Badia I Cutchet privind „Îmbunătăţirea calităţii formării profesorilor”: din cele 7 amendamente depuse de către mine, 5 au fost adoptate.
- Raportul doamnei Doris Pack privind „Procesul Bologna şi mobilitatea studenţilor”: din cele 9 amendamente depuse, 6 au fost adoptate în Comisie.
Activităţile sesiunii din toamnă:
August
- Vizita unei delegaţii a europarlamentarilor PSD în Serbia, pentru discuţii cu reprezentanţii Parlamentului şi ai Guvernului privind relaţiile acestei ţări cu Uniunea Europeană
- Studiu privind reforma regională în Franţa ca eventuală sursă de inspiraţie pentru reforma regională în România.
Septembrie
- Raportul Hammerstein privind deliberările Comisiei de Petiţii pe 2007 va fi votat în Comisie.
- Raportul Beaupuy pe Guvernanţă şi Parteneriat va fi votat în Comisia REGI.
- Vizita unui grup de elevi şi studenţi la Bruxelles, la invitaţia mea (8-11 septembrie)
- Dezbatere în comisiile comune PETI şi CULT a petiţiei privind Cathedral Plaza (10 septembrie)
- Organizarea la iniţiativa mea şi a MEP Ramona Mănescu a unei mese rotunde pe tema „România şi noua politică de coeziune”
Octombrie
- Vizita unei delegaţii de europarlamentari socialişti în China ce va fi condusă de către mine
- Conferinţa „Performing efficient models for territorial cohesion in the European Union – the applicable approach for Romanian realities” va avea loc pe 15 octombrie.
Noiembrie
- Reuniunea REGI în România cu tema: „Romania and EU Regional Policy: From national reform to success”
Decembrie
- Organizarea până la sfârşitul lunii decembrie a expoziţiei „Delta Dunării”