Taxa auto – discutată din nou la Bruxelles la începutul lunii februarie
Taxa auto va ajunge din nou pe agenda de la Bruxelles la începutul lunii februarie ca urmare a noilor reglementări privind aceasta taxă, introduse în luna decembrie a anului trecut. Conform ordonanţei de urgenţă nr. 208 din 4 decembrie 2008, emisă de fostul guvern condus de către Călin Popescu-Tăriceanu, se majorează de trei ori cuantumul taxei de poluare pentru toate autovehiculele înmatriculate pentru prima dată în România.
„În luna decembrie, într-un mod incalificabil şi fără să aibă nicio consultare cu Comisia Europeană sau Comisarul european pentru taxe, Laszlo Kovacs, Guvernul României a schimbat complet filosofia, conţinutul şi sumele ce urmează a fi percepute în baza aşa-zisei taxe de mediu” a declarat Victor Boştinaru.
Potrivit europarlamentarului, pentru a se evita un nou conflict între România şi Bruxelles, la începutul lunii februarie vor avea loc discuţii între reprezentanţi ai Ministerului Mediului din România şi Comisia Europeană. Astfel se va stabili un acord privind dispoziţiile şi dimensiunea unei taxe de mediu ce va fi aplicată în România, în conformitate cu legislaţia comunitară în vigoare.
„Această punere în acord este cu atât mai necesară cu cât Comisia de Petiţii a Parlamentului European şi Comisarul Laszlo Kovacs consideră că orice guvern al unei ţări membre a Uniunii Europene nu poate încălca atât de făţiş prevederile Tratatului de Aderare precum şi celelalte reglementări” a concluzionat europarlamentarul Victor Boştinaru.
Sursa: Politica TV
domnule membru al parlamentului european, de ce se intarzie atat de mult luarea unei decizii referitor la taxa auto triplata incepand cu data de 15 decembrie 2008? de ce guvernului trecut i-a trebuit mai putin de o saptamana sa dea ordonanta si sa o mai si modifice inca odata deoarece nu se preciza clar data de la care urma sa fie aplicata, iar actualului guvern ii trebuie atata timp sa discute, mai ales sa ia vreo decizie, cu atat mai mult cu cat au fost somati de comisia europeana de ilegalitatea acestei taxe? stiti de cand am masina in tara? din data de 22 oct 2008. stiti cand am reusit sa fac programare la rar? pe data de 18 decembrie 2008? deci, ce vina am eu de trebuie sa achit 2500 euro taxa? in momentul in care am cumparat masina, nici gand de asa ceva. era 850 euro. nu sant samsar domnule, sant un functionar al acestui stat si imi achit la zi taxele si darile, iar ceea ce a facut vechiul guvern (si sustinut in continuare de actualul, ca sant tot o apa si-un pamant)este ……….nu mai am cuvinte. de ce nu se aplica aceasta ordonanta masinilor intrate in tara dupa 15 decembrie? mie imi expira actele, de mers cu ea nu mai pot deoarece au expirat numerele(si in situatia mea sant sute/mii de oameni), ce fac in aceasta situatie? cine ma despagubeste pentru acte, alergatura, platit masina cu rampa pana la rar ca nu mai am cum s-o duc altfel? cine?cum? santem bataie de joc
Dupa cum bine demonstreaza formula actuala de calcul a taxei auto, o decizie pripita, in mai putin de o saptamana, a dus la introducerea unei masuri aberante si inechitabile. Guvernul trecut a tinut mortis sa-si perpetueze greselile in dauna propriilor sai cetateni si in ciuda avertismentelor venite din partea Uniunii Europene. Ma refer aici nu doar la Comisia Europeana ci si la Comisia de Petitii a Parlamentului European, al carei membru sunt si in cadrul careia am exprimat in nenumarate randuri, incalcarea flagranta a angajamentelor asumate de Romania.
Ca europarlamentar cred cu convingere ca nici un guvern, inclusiv cel al tarii mele, nu poate sa incalce drepturile europene ale cetatenilor sai, sa-si sfideze contribuabili cu nerusinare asa cum a facut-o guvernul Tariceanu si sa se comporte atat de stupid in relatie cu institutiile europene.
Iata de ce din ianuarie am intrat in contact cu noul guvern al Romaniei pentru a ii solicita sa indrepte nerusinarea comisa de guvernul Tariceanu la sfarsitul mandatului sau. Sunt constient ca aceasta procedura va necesita o perioada de timp relativ scurta iar din raspunsurile de pana acum ale guvernului si ale dlui. Ministru al Mediului sunt indreptatit sa cred, cu riscul de ma ante-pronunta, ca noua formula a taxei va respecta principiul poluatorul plateste iar suma ce va trebui platita se va diminua fata de cea actuala. Am primit promisiunile ca noua taxa se va negocia cu Comisia Europeana inainte de a fi transmisa Parlamentului Romaniei pentru adoptare.
Am fost si sunt in continuare solidar cu toti cei care au avut de suferit de pe urma acestei taxe si a efectelor pe care inca le produce, nu doar prin cuvinte ci si prin toate actiunile mele ca membru al Comisiei de Petitii din Parlamentul European.
Victor Bostinaru
D-le europarlamentar vă mulţumesc pentru promtitudinea cu care mi-aţi răspuns şi m-aş bucura ca membrii actualei guvernari să dea dovada de aceeaşi receptivitate la problemele cetăăţenilor.
D-le europarlamentar sunt un student ajuns in anul V, care dupa 5 ani de studii intense, cu sesiuni petrecute numai prin amfiteatre, am reusit sa strang o suma de bani din modica bursa de 1,8 mil si mi-am achizitionat o masina in oct 2008. Programarea am reusit sa o fac pt luna ianuarie, din cauza proastei organizari a RAR-ului si deci prin urmare acum trebuie sa platesc o taxa de 3 ori mai mare. Sincer va spun ca aveam banii pregatiti pt vechea taxa de 660 euro…..(dar pt cea noua sub nici o forma 1980 euro).Asta ar insemna sa mai fac o facultate sa mai strang odata banii astia????? As dori de la dumneavoastra un raspuns sincer ….” se va mai da taxa inapoi in decursul lunii februarie ????”. Cred ca daca in Romania toti parlamentarii si guvernantii ar fi macar 50% din cum sunteti dvs. am ajunge departe…… Cu respect Iulian (student).
Cel mai corect ar fi o taxa anuala si rezonabila in functie de capacitatea cilindrica si emisie Co2. Pentru a evita rablele, vechimea autoturismului sa nu fie mai veche de ex. 10 ani. In plus, reduceri la taxele anuale dupa nivelul de poluare: Euro 5 = -X%, Euro 4 = -X%, etc.