Eurodeputaţii S&D condamnă derapajele democratice din unele state UE, printre care România
Eurodeputaţi din Grupul socialiştilor şi democraţilor europeni (S&D) au avut, miercuri, prima dintr-o serie reuniuni menite a accelera acţiunile împotriva serioaselor derapaje democratice ale unora din guvernele de dreapta din state ale Uniunii Europene. Deputaţi europeni din România, Bulgaria şi Ungaria au reacţionat faţă de practicile anti-democratice şi tendinţele populiste ale executivelor din aceste trei ţări.
Declaraţie comună
În acest context, preşedinta Delegaţiei PSD, Viorica Dăncilă, liderul Delegaţiei social-democrate bulgare, Ivailo Kalfin, respectiv preşedintele europarlamentarilor S&D unguri, Csaba Tabajdi, au afirmat, într-o declaraţie comună, că:
„Guvernele ţărilor noastre, uneori cu sprijinul partidelor naţionaliste de extremă dreapta, neglijează deseori nevoia de a garanta şi pune în aplicare principiile democraţiei, în special adoptarea de reglementări cu respectul legalităţii, protecţia drepturilor omului, independenţa media şi, în general, respectul pentru statul de drept.
Ca reacţie la dezvoltările alarmante din ţările noastre, am stabilit să organizăm o serie de evenimente împreună cu Grupul nostru politic, în toamna acestui an, reuniuni la care să participe europarlamentari, oficiali din partidele naţionale, reprezentanţi ai societăţii civile, ai ONG-urilor, pentru a creşte conştientizarea la nivelul publicului european cu privire la încercările de atac la adresa democraţiei, statului de drept şi protecţiei drepturilor omului”
„Desigur, dincolo de trăsăturile comune, fiecare dintre ţările noastre are o situaţie specifică. În România avem probleme multiple ca urmare a abuzurilor Guvernului Băsescu-Boc. Pentru a ascunde incompetenţa economică, se încearcă limitarea dreptului la pensie şi a altor drepturi sociale. Sub pretextul crizei, sunt puse la colţ, prin tăierile bugetare, categoriile sociale cele mai vulnerabile: bătrânii şi copii. Se exercită de asemenea presiuni asupra instituţiilor statului -politice, administrative şi judiciare- şi se face promovarea activului de partid în dauna competenţei administrative. Este promovată o cultură a confruntării şi nu a dialogului social. Cei care atrag atenţia asupra abuzurilor sunt demonizaţi, iar prima criticată de actuala administraţie de dreapta este presa; paranoia actualilor conducători ai ţării atinge cote inimaginabile prin premiera europeană a includerii presei printre ameninţările la adresa securităţii naţionale”, au susţinut eurodeputaţii PSD prezenţi la reuniunea de la Parlamentul European.