Seminar privind gestionarea petiţiilor şi a plângerilor cetăţenilor privind încălcarea drepturilor fundamentale
Margrete Auken (Coordonatoarea Verzilor în Comisia PETI)
„Am apelat la un recurs la criteriile de la Copenhaga şi am primit un răspuns foarte ciudat conform căruia, criteriile de la Copenhaga se aplică doar statelor candidate, dacă e stat membru nu se mai aplică. Noi am fost absolut şocaţi în Comisia PETI să aflăm aşa ceva.”
Victor Boştinaru (Coordonator S&D în Comisia PETI)
„Mulţumesc foarte mult doamnă Preşedinte şi aş dori să mulţumesc foarte mult distinşilor profesori pentru contribuţiile şi clarificările aduse care, în umila mea opinie, sunt mai importante decât declaraţia doamnei Reding. De se spun acest lucru? Ei bine, contribuţiile dumneavoastră confirmă astăzi decalajul dintre principiile noastre politice, legislaţia europeană, tratate sau Carta drepturilor fundamentale şi realităţile din statele membre. Ei bine, această discrepanţă, acest decalaj este foarte mare, alarmant de mare de multe ori. Această situaţie trebuie să fie remediată în beneficiul cetăţenilor europeni, mai ales în contextul crizei actuale, după cum spunea dl. Profesor. Singura instituţie care poate interpreta legislaţia şi constituţiile pe teritoriul Uniunii Europene este Comisia de la Veneţia. În ultimii 2 ani, Parlamentul European s-a confruntat cu cel puţin 3 cazuri majore de încălcare a Cartei în opinia noastră, însă noi am fost contrazişi de Comisie. Unul se referea la libertatea media în România, unul se referea la noua lege privind libertatea media în Ungaria şi al treilea caz la Constituţia maghiară şi de fiecare dată Comisia Europeană ne-a spus „ne pare rău, nu putem interveni, de competenţa noastră ţine doar aplicarea Cartei în momentul în care se transpune legislaţia europeană în normele de drept intern. Însă, în cazul Constituţiei maghiare, Comisia de la Veneţia a spus în martie a acestui an, în avizul lor 614 că în conformitate cu articolul 51, aliniatul 1 din Cartă, dispoziţiile acestuia se aplică doar instituţiilor, organismelor şi agenţiilor Uniunii, respectând pe deplin principiul subsidiarităţii şi doar în procesul de punere în aplicare a legislaţiei comunitare. Însă, Comisia de la Veneţia, la alianiatul 25, spunea că Tratatul de la Lisabona, în articolul 25 dă Cartei aceeaşi valoare juridică ca şi cea de care beneficiază Tratele. Asta înseamnă că această Cartă, inclusiv dispoziţiile generale de la capitolul 7, are efect direct în statele membre şi are prioritate asupra legislaţiei interne care vine în conflict cu ea. Acum, aş dori să-i rog pe distinşii profesori să clarifice acest aspect: când se aplică această Carte şi când poate fi interpretată doar ca o declaraţie politică? Doamna Comisar Reding face uneori acest lucru pentru că noi dorim ca această Carte să fie respectată şi Comisia să reacţioneze.”
Proiectul ordinii de zi a seminarului
De la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona și a Cartei Drepturilor Fundamentale acum aproape doi ani, Parlamentul European și Comisia s-au ocupat de numeroase petiții și plângeri privind aplicarea Cartei. Interesul și așteptările cetățenilor cu privire la aplicarea Cartei sunt mari. Cu toate acestea, Carta nu se aplică în toate circumstanțele în care se pretinde o încălcare a drepturilor fundamentale în statele membre. Există riscul ca percepția cetățenilor privind domeniul de aplicare al Cartei să se transforme în dezamăgire față de Uniunea Europeană în sine. Instituțiile Uniunii Europene au responsabilitatea de a rezolva această situație. Este, prin urmare, important ca persoanele care consideră că le sunt subminate drepturile fundamentale să aibă acces la informații practice privind căile de recurs judiciare și extrajudiciare care le stau la dispoziție la nivelul statelor membre. Cetățenii ar trebui să poată identifica mai clar care instituție sau organism este cel mai bine plasat să îi ajute. Raportul anual al Comisiei pe 2010 privind aplicarea Cartei drepturilor fundamentale a UE oferă o primă evaluare a situației actuale. Seminarul de față, organizat împreună de Comisia Europeană și Comisia pentru petiții din cadrul Parlamentului European, va analiza modalitatea în care sunt abordate plângerile privind încălcarea drepturilor fundamentale la nivelul UE și al statelor membre. Acesta va identifica cele mai bune practici în domeniu și va analiza modalitățile de îmbunătățire a cooperării dintre autoritățile responsabile și instituții, la nivelul Uniunii și la nivel național. Viviane Reding, vicepreședintă a Comisiei Europene și Erminia Mazzoni, președinta Comisiei pentru petiții, vor găzdui împreună acest eveniment și vor face o prezentare a seminarului în introducere. Evenimentul va reuni experți juridici eminenți care vor analiza aplicarea Cartei în relație cu probleme specifice ridicate în plângerile și petițiile depuse de cetățeni. Deputații în Parlamentul European și participanții vor fi invitați să investigheze posibilele modalități judiciare și extrajudiciare de a răspunde la preocupările cetățenilor.