Serviciile secrete românești s-au împotrivit proiectului de la Roșia Montană (Cotidianul.ro)
Sursa: Cotidianul.ro (Cristina Horvat)
Prostestele de stradă din România au reprezentat o excelentă ocazie pentru readucerea în prim-plan și a problemei legate de controversata exploatare a aurului de la Roșia Montană. În același timp, și președintele României împreună cu partidul său apasă accelerația din ce în ce mai mult în sensul obținerii tuturor avizelor de mediu necesare pentru ca cei de la compania canadiană Roșia Montană Gold Corporation să poată începe cât mai repede extracția aurului folosind procedeul cu cianuri.
Europarlamentarii PSD și PNL s-au implicat la nivelul PE într-o luptă dură împotriva deciziilor puterii de la București de a susține cu orice preț mineritului cu cianuri la Roșia Montană.
Una din rundele acestei bătălii pentru Roșia Montană are loc marți, la Bruxelles de la Roşia Montană, acolo unde europarlamentarul PSD Victor Boștinaru în calitatea sa de coordonator al Grupului S&D în Comisia de Petiţii a Parlamentului European, organizează o audiere privind „Riscurile utilizării cianurilor în minerit: proiectul minier de la Roşia Montană”.
La acest eveniment vor lua parte membrii ai Parlamentului European, din mai multe comisii de specialitate, miniștrii Mediului din statele membre UE, experţi pe probleme de mediu din Europa şi reprezentanţi ai mass media. Concluziile care vor fi formulate marți ajung în atenția Comisarului European pentru Mediu care urmează a lua deciziile care se impun cu privire la exploatarea de la Roșia Montană.
Cu această ocazie, cotidianul.ro a stat de vorbă cu Victor Boștinaru, artizanul acestui important eveniment, despre dedesubturile afacerii de la Roșia Montană.
Cotidianul.ro: Pe coridoarele puterii circulă din ce în ce mai des zvonul că Ministerul Mediului este la un pas de a elibera și ultimele avize de mediu necesare celor de la RMGC pentru a începe exploatarea aurului de acolo folosind procedeul cu cianuri. Domnule eurodeputat Victor Boștinaru, care credeți că este cu adevărat poziția celor de la UDMR ( cei care dețin șefia acestui minister) în problema Roșia Montană? Converg interesele UDMR-ului cu cele ale PDL-ului în acest spinos dosar?
Victor Boștinaru: Ca să citez un coleg udemerist am să vă spun așa: ” UDMR este pus acum în situația de scoate cu mâinile lor, adică prin semnătura ministrului Mediului cianurile PDL-ului din acest proiect” . Este clar că UDMR o face împotriva propriilor convingeri- vedeți declarațiile anterioare ale preșdeintelui Kelemen Hunor și ale lui Laszlo Borbely, ministrul Mediului. În al doilea rând UDMR face acest lucru împotriva convingerilor comunității maghiare din România, și trei, UDMR e pe aceeiași baricadă în problema Roșia Montană, alături de PDL, chiar și împotriva instrucțiunilor primite de la Budapesta. Pe de altă parte trebuie să vă spun că- fără a-i exonera pe udemeriști de responsabilitatea faptelor lor, că linia întâi a frontului pro-RMGC, acolo la Ministerul Mediului, este reprezentată de secretarul de stat Marin Anton, de la PDL. Cel despre care- la runda de audieri de la sfârșitul lunii noiembrie, colegii eurodeputați din comisiile de specialitate au declarat că ” reprezentantul Ministerului Mediului din România este mai agresiv ca PR pentru acest business al companiei Gabriel Resources decât însăși reprezentanții acestei companii.” „. Să nu uităm că din comisia de la Ministerului Mediului care analizează oportunitatea eliberării certificatului de mediu pentru exploatarea de la Roșia Montană, au fost eliminați rând pe rând – prin „grija” celor de la PDL, toți profesioniștii care s-au opus avizării mineritului cu cianuri.
– Săptămâna trecută, într-o ieșire publică, președintele Traian Băsescu a reluat problema redeschiderii minelor, evident cu accent pe Roșia Montană. Care sunt interesele președintelui României și de ce insistă atât de mult în sensul că exploatarea aurului cu cianuri în Munții Apuseni trebuie să înceapă anul ăsta?
– Nu intru acum în analiza unei posibile motivații comerciale pe care ar putea să o aibă Băsescu în afacerea de la Roșia Montană, dar trebuie subliniat faptul că nicăieri în UE sau oriunde în lumea civilizată, niciun președinte al vreunei țări sau un șef de guvern nu s-a transformat într-un promotor agresiv, într-un lobby-ist al unei afaceri private, culmea! împotriva intereselor statului pe care îl conduce. Prin aceste manevre Traian Băsescu nu doar că aduce grave prejudicii de ordin material statului român și cetățenilor săi, dar jignește grav și instituția Președinției României. Pe de altă parte, după cum se poate lesne vedea, PDL-ul este foarte nervos, pentru că li se apropie termenul, li se apropie scadența, și nu au reușit să întoarcă ceea ce au promis că vor întoarce canadienilor de la Gabriel Resources, respectiv demararea proiectului de la Roșia Montană, proiect pe care ei s-au grabit să îl includă în programul de guvernare al partidului. Eu vă reamintesc și faptul că, în guvernarea CDR- și știu exact ce spun pentru că eram deputat PD, Adriean Videanu și Radu Berceanu ( pe atunci ministru al Industriilor ) au fost cei care ni i-au adus la Parlament, în sala grupului PD de la Cameră, pe cei de Gabriel Resources și pe Frank Timiș, care la vremea respectiva făcea parte din nou înființata companie RMGC. Mai mult, opinia publică dar mai ales DNA-ul- care sper că va cu adevărat o insituție independentă după căderea regimului Băsescu, să nu uite că startul proiectului de la Roșia Montană poartă semnătura în clar a ministrului de atunci al Industriilor, Radu Berceanu. Atunci s-a semnat contractul, repet de către Radu Berceanu, atunci s-a acordat licența de exploatare și acolo apare și semnătura lui Berceanu.
– Vorbeați domnule Boștinaru despre procurorii DNA din era post-Băsescu, atenționându-i că odată și odată vor trebui să se aplece cu foartă multă atenție asupra tuturor acelora care s-au implicat din postura de demnitari ai statului român în favorizarea intereselor companiei RMGC, dar și daunelor provocate bugetului de stat prin minimizarea voită a participației României în acestă afacere. Mai exact, ce ar trebui să facă procurorii în problema Roșia Montană?
– Întâi și întâi e vorba despre valabilitatea licenței de exploatare, licență care nu e legală. Asta în primul rând. În al doilea rând, aflăm chiar dintr-o declarație publică a secretarului de stat de la Ministerul Mediului, Marin Anton, că licența a și expirat! Ideea lor că poți să dai aviz de mediu pentru o exploatare minieră a cărei licență a expirat, este nebunie curată! E pușcărie, fără niciun fel de discuție! Noua guvernare care va urma dezastruosului regim Băsescu-PDL are datoria de a sprijini organele de anchetă și magistratura în sensul soluționării judiciare transparente și cât mai rapide a jafului de la Roșia Montană, jaf pe care eu nu mă sfiesc să îl cataloghez ca pe unul din cele mai mari acte de trădare de țară înfăptuite vreodată de niște conducători ai României!
Si pentru că tot discutăm de rolul instituțiilor statului îndrituite să vegheze la respectarea legii în interesul cetățeanului român și al României, trebuie să adresez o întrebare cât se poate de legitimă serviciilor secrete românești. Și-au păstrat poziția serviciile secrete în privința spinoasei probleme de la Roșia Montană? Reamintesc- și lucrătorii din aceste servicii știu foarte bine că așa e, că serviciile secrete erau net contrare demarării acestui proiect de la Roșia Montană al canadienilor de la RMGC, pentru motive care țin de securitatea națională. În acest caz, dacă serviciile secrete și-au menținut poziția în această chestiune, iar cei de la PDL și Traian Băsescu- care altminteri îndrăgește foarte tare aceste servicii, sprijină și acționează în interesul canadienilor de la RMGC, în dauna securității României și a intereselor sale, atunci actualii guvernanți în frunte cu șeful lor suprem vor da socoteală! Dacă în schimb, serviciile secrete și-au schimbat optica în ceea ce privește mineritul cu cianuri de la Roșia Montană, să explice de ce au făcut-o și pe ce s-a bazat schimbarea asta de optica atât de dramatică, încât brusc nu a mai contat securitatea națională. Aici iarăși am să spun că viitoarei guvernări ( și sper că va fi vorba despre USL) îi revine sarcina de a să afla răspunsul la întrebarea de mai sus.
– Dacă am ajuns la ceea ce își propune USL, după câștigarea alegerilor, aș vrea să clarificați pentru opinia publică, care este viziunea opoziției în legătură cu exploatarea aurului din Munții Apuseni? Mai concret, o dată instalat guvernul USL, care va fi prima mutare a acestei noi guvernări, în privința Roșiei Montane? Cei de la RMGC vor fi lăsați să își continue demersurile de începere a exploatării aurului sau chiar mineritul- dacă vor reuși să obțină până atunci avizele de mediu?
– Am să încep cu răspunsul la ultima întrebare. Nu în mod cert nu, domnii de la Gold Corporation vor fi stopați și proiectul oprit de îndată. În repetate rânduri, cei doi co-președinți ai USL, Crin Antonescu și Victor Ponta au explicat cât se poate de clar că noi toți, cei din opoziția unită suntem ferm împotriva acestui proiect de la Roșia Montană, în forma impusă de RMGC. Reiau, USL este împotriva acestui proiect în forma în care este el acum, așa cum a fost dorit de RMGC și obținut prin intermediul PDL-ului. Să ne înțelegem, USL nu este împotriva exploatării rezervelor naturale de aur, argint și alte metale rare existente în solul României. Alternativa pe care USL o propune e una cât se poate de simplă: dezvoltarea durabilă. Iar asta înseamnă în primul rând tehnologii de extracție moderne care să nu genereze- așa cum se întâmplă în cazul mineritului cu cianuri, deșertificarea și otrăvirea pământului și apelor țării noastre. Veți vedea și veți auzi, acest lucru se va spune și se va demonstra- cu argumente științifice serioase, chiar mâine, aici în PE, la audierile la care vor fi prezenți și miniștrii Mediului din toată Uniunea Europeană.
– Domnule eurodeputat Victor Boștinaru, pe aproape toate televiziunile importante din România și în toată presa scrisă suntem sufocați de publicitatea de la RMGC. Dumneavoastră și colegii dumneavoastră din PSD și PNL ați atras atenția în nenumărate rânduri asupra pericolului reprezentat de mesajul răspândit prin publicitatea mincinoasă a RMGC. Știu că ați sesizat CNA-ul, chiar de aici de la Bruxelles, ce a răspuns Parlamentului European, autoritatea de la București de reglementare în audio-vizual?
– Aceste filmulețe și reclame pro-RMGC cu care suntem bombardați- fără a ni se prezenta și reversul medaliei, sunt nu doar mincinoase și periculoase în sensul manipulării opiniei publice românești, dar reprezintă un pericol și la adresa libertății presei. Să vă explic de ce. Există în România încă ( slavă Domnului! ) destui jurnaliști cu opinii ferme împotriva controversatului proiect de minerit cu cianuri de la Roșia Montană. Ei bine, acești jurnaliști angajați în diferite instituții media, nu pot să își spune părerea, de a-și publica investigațiile cu privire la acest subiect, din cauza contractelor uriașe de publicitate pe care RMGC le are cu aproapte toate trusturile de presă din România. Și da, aveți informații corecte, PE a notificat CNA-ul cerând lămuriri în privința respectării de către RMGC și insistuțiile de presă care difuzează spoturile a legislației europene în domeniul audio-vizualului și al publicității. Cu respect, trebuie să vă spun că onor CNA nu a catadicsit nici până acum ofere răspunsuri clare și convingătoare la toate întrebările adresate de membrii Parlamentului European din comisiile de resort.
– Domnule eurodeputat Victor Boștinaru, un gând de sfârșit de interviu.
– Pentru noi toți, și pentru mine, și colegii mei din USL, și pentru dumneavoastră cei din presă și pentru noi toți, cetățeni ai țării noastre, prioritatea absolută este ceea ca România ( inclusiv Roșia Montană ) să mai fie locuibilă după guvernarea Băsescu-PDL.