La mulți ani, România!
În primăvara acestui an, împreună cu domnul profesor Dumitru Preda, am organizat în Parlamentul European, o conferință istorică privind implicarea României în Primul Război Mondial și contextul Marii Uniri de la 1918. Conferința din martie a fost un adevărat regal istoric, atât din punct de vedere al participanților: profesorii Sorin Liviu Damean, Ioan Bolovan, Roman Holec, Alfredo Canavero, Massimo de Leonardis, Hugues Tertrais, dar și prin calitatea prezentărilor și dezbaterilor. Când ai oameni de știință de asemenea calibru, așteptările și rezultatele, sunt la cel mai înalt nivel. Spun acest lucru nu ca profesor de istorie și nici dintr-o împlinire a orgoliului personal, ci din bucuria de a fi găzduit lecție de istorie, unde țara mea, fii și fiicele ei, au știut și au avut înțelepciunea de a duce la capăt cel mai important proiect al neamului nostru: Marea Unire.
Exemplele și îndrumările pe care noi trebuie să le oferim mai departe generațiilor care ne vor urma, inspirate de sacrificiile nemărginite ale generațiilor care au înfăptuit Unirea, sunt tocmai acesta: să nu uite niciodată de unde au venit, întotdeauna să le pese de cei cu care împărtășesc aceeași istorie, limbă și tradiții pe acest continent european și niciodată să nu se simtă mai prejos față de alte națiuni și elite europene.
Centenarul României este o invitație să revedem cum arată leadership-ul românesc în vremuri dramatice. Ei au știut că, indiferent de costuri, la sfârșit, țara lor va fi unificată. Acesta este un mesaj de leadership care ar trebui transmis generației contemporane, ca o sursă de inspirație pentru noi toți.
Anul 1918 a fost, așadar, mai mult decât un dar oferit României, pentru că a fost un jucător norocos în cadrul Coaliției. Acordurile de la Paris au fost rezultatele unor eforturi dramatice, cu costuri extraordinare în vieți omenești și pierderi economice, suportate de țara noastră. A fost un moment când România a decis să facă parte din Antanta, să accepte toate costurile care vor fi antrenate de această decizie, având un singur scop în minte: Unirea! Este important să ne amintim că, alături de români, și minoritățile naționale au făcut parte din delegațiile venite la Alba Iulia pentru Marea Unire. Istoria păstrează ca mărturie manifestațiile entuziaste unanime ale românilor, dar și determinarea națiunilor conlocuitoare de a avea o atitudine constructivă în privința Unirii și de a adera la hotărârile și principiile actului istoric din 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia.
Odată înfăptuită, Marea Unire a permis patriei noastre să cunoască progresul economic și să se afirme în plan internațional ca un apărător consecvent al legalității și ordinii internaționale stabilite de Acordurile de la Paris. Să nu uităm de contribuția semnificativă a lui Nicolae Titulescu la Liga Națiunilor, fiind singurul președinte reales al acestei instituții internaționale menite să asigure pacea și securitatea după primul război mondial.
Pentru că în ultimii ani am fost asaltați de sentimente extreme de stânga, dar mai ales de dreapta, trebuie să facem o distincție clară între ascensiunea periculoasă, extrem de dăunătoare a populismului și naționalismului și între patriotismul adânc înrădăcinat în arhetipul românesc ce mereu a fost tolerant și deschis alterității. Diversitatea culturală, etnică și confesională pe care o regăsim pe teritoriul României și în spațiul Uniunii Europene formează acest mozaic indispensabil pentru o societate interconectată, modernă, sigură și lipsită de conflicte.
Dacă la 1918 s-a strigat: Vrem să ne unim cu România! Acum ar fi potrivit sloganul: Vrem să adâncim unirea cu UE, o Europă fără duble standarde și fără mai multe viteze!
Marea Unirea a fost bazată pe unitatea elitelor cu cea a poporului. România de azi este opera faptelor, gândirii și acțiunii generațiilor dinaintea noastră.
Cum vor judeca oare urmașii noștri de peste 100 de ani faptele noastre? Am speranța că va fi cu aceeași mândrie și prețuire cu care noi ne uităm la generațiile care au înfăptuit Marea Unire.
La mulți ani, dragii mei compatrioți!
La mulți ani, România!